Vedlegg
Oversikt over alle vedlegg
Oversikt over tillatte vedlegg i byggesøknader, med beskrivelse av hvert vedlegg, finnes på GeoNorge: https://register.geonorge.no/kodelister/byggesoknad/vedlegg-og-underskjema/vedlegg
Kodeverdien tilsvarer vedleggstype (AttachmentTypeName) i Altinn.
Vedlegg sortert etter bokstav
Hvert vedlegg er knyttet til en tilhørende bokstav på GeoNorge. Ved å gå inn på et vedlegg, kan en se hvilken bokstav det tilhører under “Mer generelt begrep”.
En kan også få oversikt over alle vedlegg og underskjema knyttet til en bokstav ved å gå inn på en bokstav i denne kodelista: https://register.geonorge.no/kodelister/byggesoknad/vedlegg-og-underskjema/bokstav
Vedlegg sortert på søknadstype
For å finne ut hvilke vedlegg og underskjema som er tilgjengelige for hver søknadstype, kan en gå til metadata på https://fellesbygg.dibk.no/
En oversikt over vedlegg fordelt på søknadstype finnes også på tjenesteoppsett:
Oversikten under vil erstattes av kodelistene og informasjonen over. Eventuelle kan sendes til fellestjenesterbygg@dibk.no.
B - Dispensasjonssøknad/vedtak (Dispensasjonssoeknad)
Begrunnet søknad om dispensasjon hvis dette ikke er gitt i selve søknaden, alternativt vedtak om innvilget dispensasjon der dette er gitt på forhånd.
B - Redegjørelse for unntak fra TEK (RedegjoerelseUnntakTEK)
Dette vedlegget gjelder kun der det søkes tiltak på eksisterende bebyggelse. Plan- og bygningslovens § 31-2 gir kommunen hjemmel til å kunne unnta tiltaket fra enkelte bestemmelser i TEK der dette er særlig vanskelig og kostbart å oppfylle på grunn av den eksisterende bebyggelsen.
C - Nabovarsel
"Nabovarsel" er dokumentet som sendes nabo". "Opplysninger gitt i nabovarsel" er et identisk dokument som sendes med til kommunen for å redegjøre for hva det er varslet naboene om.
Bør benytte skjema gjenpart nabovarsel/opplysninger gitt i nabovarsel i steden for vedlegg
C - Kvittering for nabovarsel (KvitteringNabovarsel)
Dette er et vedlegg som viser hvilke naboer som er varslet og på hvilken måte de er varslet. "Opplysninger gitt i nabovarsel" + "Kvittering for nabovarsel" = "Gjenpart av nabovarsel"
C - Nabomerknader
Hvis naboer har merknader til tiltaket, skal merknadene sendes ansvarlig søker eller tiltakshaver innen 14 dager fra nabovarselet er sendt. Ansvarlig søker skal sende kopi av nabomerknadene til kommunen sammen med søknaden.
C - Kommentar til nabomerknader (KommentarNabomerknader)
Dersom det er kommet inn nabomerknader til tiltaket, skal ansvarlig søker kommentere disse og sende med søknaden til kommuen.
D - Situasjonsplan
Situasjonplan et situasjonskart med påtegnet planlagt tiltak. Hovedmål på tiltaket skal tegnes inn samt avstand til nærmeste grense, eksisterende bygning og avstand til midt vei.
Situasjonsplanen skal også vise VA-anlegg med påkoblingspunkt for ny bebyggelse.
D - Avkjørselsplan (Avkjoerselsplan)
Der det skal anlegges ny adkomst, skal det legges ved en avkjørselsplan som viser utkjøring til offentlig vei.
D/F - Underlag for beregning av utnytting (UnderlagUtnytting)
Dersom det ikke kommer tydelig fram av søknaden hvordan grad av utnytting er beregnet, kan dette utredes nærmere i eget vedlegg.
Vedlegget lå opprinnelig i gruppe D. Etter tilbakemeldinger på service desk, har vi avgjort at det ikke er noe i veien for at søknadssystemene i stedet sorterer vedlegget i gruppe F dersom det er ønskelig.
D - Utomhusplan
Disponeringen og utformingen av uteoppholdsarealet som viser at uteoppholdsarealet etter sin funksjon er egnet, skal dokumenteres på situasjonsplan, utomhusplan eller på annen egnet kartillustrasjon. Utomhusplanen er som regel mer detaljert enn situasjonsplanen, og skal vise uteoppholdsareal avsatt til hver enkelt bruksenhet og eventuelt til felles opphold. Planen må vise parkeringsplasser, regulerte lekeplasser, samt andre funksjoner som er regulert i gjeldende plan. Den skal også vise støttemurer, terrengarrondering og eventuelt viktig beplantning.
E - Tegning eksisterende plan (TegningEksisterendePlan)
Dersom tiltaket omfatter endring av eksisterende bebyggelse, skal det sendes inn tegninger over bygningen slik den er før nytt tiltak.
E - Tegning ny plan (TegningNyPlan)
Det skal legges ved plantegninger for alle etasjer i det nye tiltaket. Dersom tiltaket omfatter endring av eksisterende bygning, skal plantegningene vise hele bygningen i sammenheng.
E - Tegning eksisterende snitt (TegningEksisterendeSnitt)
Dersom tiltaket omfatter endring av eksisterende bebyggelse, skal det sendes inn tegninger over bygningen slik den er før nytt tiltak.
E - Tegning nytt snitt (TegningNyttSnitt)
Det skal legges ved tegninger av typiske snitt for det nye tiltaket. Dersom tiltaket omfatter endring av eksisterende bygning, skal snitttegningene vise hele bygningen i sammenheng.
E - Tegning eksisterende fasade (TegningEksisterendeFasade)
Dersom tiltaket omfatter endring av eksisterende bebyggelse, skal det sendes inn tegninger over bygningen slik den er før nytt tiltak.
E - Tegning ny fasade (TegningNyFasade)
Det skal legges ved tegninger av alle fasader for det nye tiltaket. Dersom tiltaket omfatter endring av eksisterende bygning, skal fasadetegningene vise hele bygningen i sammenheng.
Fasadetegningene skal vise eksisterende terrenglinjer og nytt arrondert terreng.
E - ByggesaksBIM (ByggesaksBIM)
F - Følgebrev (Folgebrev)
Mange ønsker å kunne lage et eget følgebrev til søknaden for å belyse forhold som for øvrig ikke kommer fram fra søknaden for øvrig.
F - Redegjørelse skred og flomfare (RedegjoerelseSkredOgFlom)
Dersom tiltaket skal plasseres i et område med skred eller flomfare, skal det legges ved en faglig redegjørelse fra en ekspert for hvordan sikkerheten skal ivaretas.
F - Redegjørelse andre natur og miljøforhold (RedegjoerelseAndreNaturMiljoeforhold)
Dersom tiltaket skal plasseres i et område med andre problematiske natur og miljøforhold som ikke dekkes i annet vedlegg, skal det legges ved en faglig redegjørelse fra en ekspert for hvordan forholdet til naturen skal ivaretas. Dette kan for eksempel være ivaretakelse av vernede naturtyper.
F - Redegjørelse grunnforhold (RedegjoerelseGrunnforhold)
Dersom tiltaket skal plasseres i et område med utfordrende grunnforhold, skal det legges ved en faglig redegjørelse fra en ekspert for hvordan sikkerheten skal ivaretas.
F - Redegjørelse estetikk (RedegjoerelseEstetikk)
Dersom tiltaket i seg selv eller tilpasningen til landskap og omkringliggende bebyggelse, er særlig utfordrende, bør det legges ved en redegjørelse for tiltakets visuelle utforming. Dette er særlig aktuelt der reguleringsplanen har bestemmelser for å sikre verneverdier i bygninger, andre kulturminner, og kulturmiljøer, herunder vern av fasade, materialbruk og interiør.
F - Redegjørelse forurenset grunn (RedegjoerelseForurensetGrunn)
Dersom tiltaket skal plasseres i et område med forurenset grunn, skal det legges ved en faglig redegjørelse fra en ekspert for hvordan sikkerheten skal ivaretas.
F - Andre redegjørelser (AndreRedegjoerelser)
Redegjørelser som ikke dekkes av de andre vedleggene for redegjørelser (skred og flomfare, andre natur- og miljøforhold, grunnforhold, estetikk og forurenset grunn).
F - Kart
Kart kan vedlegges dersom ansvarlig søker ønsker å illustrere spesielle forhold. Det er ikke et obligatorisk vedlegg. NB: Må ikke forveksles med situasjonsplan, som er et obligatorisk vedlegg i alle byggesaker.
G - Erklæring om ansvarsrett (ErklaeringAnsvarsrett)
Signerte vedlegg av erklæring om ansvarsrett
G - Gjennomføringsplan (Gjennomfoeringsplan)
Bør benytte skjema gjennomføringsplan i stedet for vedlegg
G - Søknad om ansvarsrett for selvbygger (AnsvarsrettSelvbygger)
Dersom tiltakshaver skal søke om ansvarsrett for hele eller deler av arbeidet, må dette skjema vedlegges: «Søknad om personlig ansvarsrett som selvbygger av egen bolig eller fritidsbolig» (blankett nr. 5184).
H - Boligspesifikasjon i matrikkel (BoligspesifikasjonMatrikkel)
Bør benytte skjema Matrikkelopplysninger i stedet for vedlegg
I - Uttalelse vedtak fra annen offentlig myndighet (UttalelseVedtakAnnenOffentligMyndighet)
Det er 15 sektormyndigheter som kan ha interesser i en byggesak. Som regel sender kommunen ut byggesaken til disse, men noen ganger har søker selv innhentet uttale på forhånd, og da benyttes denne vedleggstypen.
I - Uttalelse fra kulturminnemyndigheten (fylkeskommunen) (UttalelseKulturminnemyndighet)
Kulturminnemyndigheten kan ha interesser i en byggesak enten fordi eiendommen er uregulert eller fordi det foreligger kulturminner. Som regel sender kommunen ut byggesaken til disse, men noen ganger har søker selv innhentet uttale på forhånd, og da benyttes denne vedleggstypen.
I - Samtykke fra Arbeidstilsynet (SamtykkeArbeidstilsynet)
Arbeidstilsynet skal godkjenne alle bygg som skal inneholde arbeidsplasser. Godkjenning skal foreligge før det gis igangsettingstillatelse. Samtykke fra Arbeidstilsynet lastes opp under denne vedleggstypen.
I - Avkjøringstillatelse fra vegmyndigheten (AvkjoeringstillatelseVegmyndighet)
Der det skal anlegges ny adkomst fra offentlig vei, skal avkjøringen godkjennes av veimyndigheten. Som regel sender kommunen ut søknad om ny avkjøring til veimyndigheten, men noen ganger har søker selv innhentet tillatelse på forhånd, og da benyttes denne vedleggstypen.
J - Rekvisisjon av oppmålingsforretning (RekvisisjonAvOppmaalingsforretning)
Blankett tilgjengelig hos Kartverket - https://www.kartverket.no/eiendom/fyll-ut-skjema/#matrikkelsaker
Kan sendes sammen med Søknad om tillatelse til tiltak uten ansvarsrett
Q - Avklaring av plassering nær VA-ledninger(AvklaringVA)
Dersom tiltaket skal plasseres nær vann- eller avløpsledninger, må plasseringen avklares med eier av ledningene. Nødvendig avstand til ledningene vil variere med type ledninger og grunnforhold. Behovet er å kunne vedlikeholde ledningene også etter gjennomført tiltak.
Q - Avklaring av plassering nær høyspentledning (AvklaringHoyspent)
Dersom tiltaket skal plasseres nær høyspentledninger, må plasseringen avklares med eier av ledningene. Nødvendig avstand til ledningene vil variere med type ledninger og størrelse på spenning. Behovet er å sikre mot brann og helsefarlig stråling.
Q - Annet
Her legges vedlegg som ikke passer inn i noen av de andre vedleggstypene.
Q - Samtykke til plassering nærmere enn 4 meter (SamtykkePlassering)
Et byggverk skal normalt plasseres minst 4 meter fra nabogrense hvis ikke annet er bestemt i reguleringsplan. Dette følger av plan- og bygningslovens § 29-4. Kommunen kan godkjenne en nærmere plassering dersom det foreligger et skriftlig samtykke fra nabo.
Samtykket må være skriftlig og klart formulert og foreligge på vedtakstidspunktet. Videre må nabosamtykket være formulert slik at det ikke oppstår tvil om hva det gjelder. Det må derfor foreligge en samtykkeerklæring der det uttrykkelig fremgår at naboen samtykker til at et konkret tiltak plasseres nærmere nabogrensen enn 4 meter.