Versjonssammenligning

Nøkkel

  • Denne linjen ble lagt til.
  • Denne linjen ble fjernet.
  • Formateringen ble endret.

...

Supplering av søknad kan brukes til å ettersende informasjon, og/eller besvare mangler fra kommunen. Suppleringen kan sendes som en liste med flere ettersendinger/mangelbesvarelser.

...

Svar på mangler fra kommunen

Mangelbesvarelse brukes til å svare ut både ustrukturerte eller strukturerte mangler fra kommunen. For kommuner som har lagt til rette for det, skal strukturerte mangler hentes fra API-et: API for mangler, v2.

Ved strukturerte mangelbesvarelser skal mangelID, kobling til sjekkpunkt osv. sendes med i XML-en for å understøtte god dataflyt.

Svarene sendes via feltet utfallsbesvarelse. Les mer: utfallBesvarelse - datamodell

Ettersending av informasjon

Ettersending av informasjon brukes kun der brukeren skal ettersende informasjon som ikke er utløst av en mangel. Ettersending kan ses på som en erstatning for e-post, hvor brukeren søker for eksempel sender over oppdaterte tegninger, ansvarsretter eller en annen oppdatering.

Svar på mangler fra kommunen

Mangelbesvarelse brukes til å svare ut både ustrukturerte eller strukturerte mangler fra kommunen. For kommuner som har lagt til rette for det, skal strukturerte mangler hentes fra API-et: API for mangler, v2.

Svarene sendes via feltet utfallsbesvarelse. Les mer: utfallBesvarelse - datamodell Søker må skille mellom ikke-søknadspliktige oppdateringer, og oppdateringer som krever søknad om endring av gitt tillatelse. Det vil ofte være nyttig å avklare med saksbehandler på forhånd om endringen er søknadspliktig.

Saksbehandling av ettersendt informasjon

Ettersendinger kan komme både før og etter at et vedtak er gitt, og saksbehandlingssystemet må ta høyde for at det kan komme oppdateringer i saker i inntil fem år etter at ferdigattest er gitt.

Saksbehandler må få melding om at det har skjedd noe nytt i saken, også etter at vedtak er gitt, og ta stilling til om ettersendingen skal følges opp.

Det er viktig at saksbehandlingssystemet hjelper kommunen med å holde oversikt over hvilke tegninger som ble godkjent for vedtaket.

Gjennomføringsplan

DiBK anbefaler at gjennomføringsplan kun sendes med supplering av søknad med endringer. Da skal også versjonsnummer oppdateres. Det er nyttig at søker bruker følgebrev for å beskrive hva som er endret. Saksbehandlingssystemene har også logikk for å hjelpe saksbehandler med å fange opp endringer.

Tiltak uten ansvarsrett

Supplering av søknad kan sendes inn av ansvarlig søker, eller tiltakshaver ved tiltak uten ansvarsrett. Hva slags type søknad det er angis via feltet ansvar for byggesaken. Les mer: ansvarForByggesaken - datamodell

...