1. Innledning
Dette er en spesifikasjon for innsending av sluttrapport for faktisk disponering av avfall med avfallsplan som skal sendes inn sammen med søknad om ferdigattest for større byggeprosjekt. Sluttrapporten skal sendes inn for alle tiltak som krever utarbeidelse av avfallsplan. TEK17 § 9-6 beskriver tiltak som har krav til avfallsplan:
oppføring, tilbygging, påbygging og underbygging av bygningen dersom tiltaket overskrider 300 m2 BRA
vesentlig endring, herunder fasadeendring, eller vesentlig reparasjon av bygningen dersom tiltaket omfatter mer enn 100 m2 BRA av bygningen
riving av bygning eller del av bygning som overskrider 100 m2 BRA
oppføring, tilbygging, påbygging, underbygging, endring eller riving av konstruksjoner og anlegg dersom tiltaket genererer over 10 tonn bygg- og rivningsavfall.
TEK17 § 9-8 fastsetter at minimum 60 vektprosent av avfallet skal sorteres i ulike avfallstyper og leveres til godkjent avfallsmottak eller direkte til gjenvinning. Høringsforslag til revidert TEK § 9 beskrev at bygg som genererer over 10 tonn bygg- og rivningsavfall vil få krav om avfallsplan og at sorteringsgraden økes til 70 vektprosent. Så vi kan forvente at dagens krav blir endret noe. Løsningen må ta høyde for at sorteringsgraden kan endres, at antall avfallfraksjoner kan endres og at liste over type avfallsmottak kan endres.
I dag sendes de fleste sluttrapporter inn på en blankett som også inneholder avfallsplan. Noen sluttrapporter har blitt sendt elektronisk via ByggSøk, men denne muligheten er nå stengt. Det er ingen endringer i dataelementene som skal sendes inn, men det kan gjøres store forbedringer i funksjonalitetene rundt utregning og visning.
De største gevinstene ved å digitalisere avfallsplan og sluttrapport er likevel mulighetene for å innhente avfallsdata digitalt, samt å få en bedre og mer komplett rapportering til SSB.
1.1. Forarbeid
I første halvår av 2021 gjennomførte Karabin et innsiktsprosjekt for å kartlegge bransjens utfordringer vedrørende avfallsrapportering, og å se på mulige forretningspotensialer for innhenting av digitale avfallsdata. Arbeidet viste at dokumentasjon for innlevert avfall som regel kan leveres i digital form, men at det er en utfordring å få samlet alle data for ett prosjekt. Entreprenørene bruker mye ressurser på å holde orden på dokumentasjonen, og det er betalingsvilje for å få bedre løsninger på dette.
1.2. To-delt oppgave
Vi har delt dette prosjektet i to separate deler:
Digitalisering av tjenesten sluttrapport for faktisk disponering av avfall med avfallsplan på FtB med automatisk rapportering til SSB.
Digital innhenting av avfallsdata for prosjektet fra avfallsmottakene til søknadssystemene.
Denne spesifikasjonen omhandler kun punkt 1.
1.3. Interessenter
Det er mange ulike aktører som spiller en rolle i avfallsrapporteringen:
Ansvarlig søker: Har ansvar for at «Sluttrapport for avfall med avfallsplan» blir utarbeidet, og at denne sendes inn til kommunen sammen med søknad om ferdigattest sammen med dokumentasjon på innlevert avfall («veielapper»).
Avfallskonsulent: I store prosjekt er det gjerne egene avfallskonsulenter som utarbeider avfallsplanen. Denne rollen er ikke ansvarsbelagt, så konsulenten blir en underleverandør til ansvarlig søker.
Søknadssystemene: Søknadssystemene bør utarbeide en sluttbrukerløsning som legger til rette for at avfallsdata kan legges inn på følgende måter:
Manuell innlegging av fraksjoner, mengde og leveringssted
Import av data fra avfallsplan utarbeidet av egen avfallskonsulent (som regel excel)
Digital overføring av data for faktisk levert avfall fra ny HUB.
Entreprenørene: Bestiller bortkjøring av avfall fra byggeplassen. Disse kan velge å bruke mange ulike avfallsmottak og transportører.
Avfallsmottakene: Det er mange ulike avfallsmottak som tar i mot avfall fra en byggesak. Mange har digtale løsninger som gir ut digitale «veielapper», men andre mindre anlegg fremdeles bruker fysiske veielapper.
Ny HUB for bygningsavfall: Vi håper at det i løpet av et års tid vil være noen som tilbyr en sentral HUB hvor data for alt bygningsavfall i en byggesak kan samles. Dette for å få god styring på avfallshåndteringen underveis i byggeprosessen, men også slik at ansvarlig søker enkelt kan innhente dataene når søknad om ferdigattest skal sendes inn.
Fellestjenester BYGG: Søknad om ferdigattest med sluttrapport for avfall og «veielapper» blir sendt kommunen via FtB. FtB vil kunne validere på at sluttrapport sendes inn og at dokumentasjon for innlevert avfall sendes med. FtB vil også kunne sende kopi av sluttrapportene til SSB direkte. Dette vil gi SSB muligheten til å utarbeide mye bedre statistikker enn de har kunnet til nå.
SSB: Utarbeider statistikker som kan gi gode erfaringsdata tilbake til dem som utarbeider avfallsplanene. I dag får SSB noe data fra kommunen, men tilfanget til data blir mye større når de kan komme direkte fra FtB. En unik ID for hvert byggeprosjekt er viktig slik at SSB kan fange opp eventuell dobbeltrapportering.
Kommunene: Saksbehandler skal sjekke om tiltaket har krav til at Sluttrapport for avfall med avfallsplan skal innsendes ved søknad om ferdigattest, at dette foreligger og om sorteringsgraden er i tråd med bestemmelsene i TEK. Kommunen skal også ta stilling til om det skal føres tilsyn med avfallshåndteringen.
Saksystemene: Skal sørge for at Sluttrapport med avfallsplan blir arkivert som et dokument og registrert i saken som et vedlegg til søknad om ferdigattest.
2. Digitalisering av sluttrapport med avfallsplan
2.1. Hvor ligger ansvaret?
Utarbeiding av avfallsplan og sluttrapport for faktisk disponering av avfall er ikke definert som et eget ansvarsområde. De ulike ansvarlige utførende har ansvar for å rapportere inn sitt eget avfall. Fomelt er det ansvarlig søker som må påse at sluttrapporten blir utarbeidet og sendt sammen med søknad om ferdigattest.
2.2. Kommunal saksbehandling
Kommunen skal i sin saksbehandling påse at sluttrapporten blir sendt inn og at sorteringsgraden er i tråd med gjeldende bestemmelse. Kommunen kan også føre tilsyn med at avfallshåndteringen på byggeplassen gjennomføres i henhold til avfallsplan og reglene som gjelder.
2.3. Rapportering til SSB og EU
Til nå har SSB fått tilsendt kun en liten del av sluttrapportene for utarbeidelse av statistikk. Noen har de fått fra kommuner som har videresendt sluttrapporten til SSB, men de fleste har de høstet direkte fra ByggSøk. Nå er ByggSøk lagt ned, og det må etableres en direkte rapportering fra Fellestjenester BYGG.
I ny løsning må det være mulig for SSB å høste alle data i sluttrapportene digitalt direkte fra Fellestjenester BYGG. Det er avgjørende at hvert prosjekt får en unik ID som rapporteringen er knyttet mot for å unngå eventuell dobbeltrapportering. Miljødirektoratet rapporterer til EU.
2.4. Vedlegg
TEK17 § 9-9 fastsetter at sluttrapport skal vise faktisk disponering av avfallet, fordelt på ulike avfallstyper og avfallsmengder, og at levering til godkjent avfallsmottak eller direkte til gjenvinning skal dokumenteres.
Inntil vi får til en digital innhenting av data fra avfallsmottakene, må søker fremdeles legge ved såkalte «veielapper», det vil si dokumentasjon på hvilket avfall som er levert hvor.
2.5. Digitalisering av avfallsdata
2.5.1. Begreper
Fraksjoner: De ulike avfallstypene – liste over alle fraksjonstyper må legges som en kodeliste i GeoNorge. Fraksjonstypene følger av NS 9431:2011 Klassifikasjon av avfall.
Farlig avfall: Dette er avfall som inneholder helse- og miljøfarlige stoffer, og må håndteres forsvarlig slik at det ikke skaper forurensning eller skade på mennesker eller dyr. Se avfallsforskriften § 11-2. Farlig avfall skal alltid sorteres ut.
Ordinært avfall: Dette er avfall som ikke er kategorisert som «farlig avfall».
Sortert avfall: Avfall som er kildesortert og levert til avfallsmottak som separate fraksjoner.
Blandet avfall: Dette er avfall som ikke er kildesortert.
Gjenvinning: Utnyttelse av avfall slik at materialet beholdes helt eller delvis enten til sitt opprinnelig formål eller til andre formål (for eksempel glass som blir til glassull). Når et materiale blir levert direkte til gjenvinning, blir det gjenvunnet uten å bli levert til et avfallsmottak (for eksempel på en byggeplass der betong blir knust og brukt som fyllmasse).
Ombruk: Materialer og produkter som kan bli brukt på nytt på tilsvarende måte i et annet prosjekt (for eksempel ombruk av dører)
Sorteringsgrad: (Antall tonn sortert avfall) + (antall tonn farlig avfall) / (sum antall tonn avfall totalt)
Avfallsplan: Plan for hvor mye avfall av de ulike fraksjonene man regner med at byggeprosjektet vil generere.
Sluttrapport: En rapport som viser hvor mye avfall av hver fraksjon som er levert til de ulike avfallsmottakene med en utregning av prosjektets sorteringsgrad.
2.5.2. Avfallsplan
Avfallplanen må vise en oversikt over alle aktuelle fraksjoner og må settes opp som en tabell. Data som omfatter avfallsplan er følgende:
Avfallsplan
Ordinært avfall
Fraksjon ordinært avfall (sortert og blandet avfall) (liste GeoNorge)
Beregnet mengde (tonn)
Sum beregnet mengde ordinært avfall (tonn)
Farlig avfall
Fraksjon farlig avfall (liste GeoNorge)
Beregnet mengde (tonn)
Sum beregnet mengde farlig avfall (tonn)
Sorteringsgrad ((sum beregnet sortert ordinært avfall og beregnet farlig avfall)/sum beregnet avfall i alt)
2.5.3. Sluttrapport
Sluttrapporten må settes opp som en tilsvarende tabell som avfallsplanen, men skal i tillegg inneholde informasjon om hvor avfallet er levert. Det må være mulig å liste opp én fraksjonstype flere ganger, da det er mulig å levere samme fraksjonen til flere mottak.
Ordinært avfall
Innenfor begrepet «ordinært avfall» kan avfallet sorteres til et knippe ulike avfallsmottak. Dette er også et element som kan bli endret ved en forskriftsendring. Det er derfor viktig å legge opp til at type mottak kan velges fra en nedtrekksliste som kan endres ved seinere versjoner. Liste over type mottak vi skal ha etter dagens forskrift er:
Direkte til ombruk
Forberedt til ombruk
Direkte gjenvinning levert til utfyllingsformål/teknisk formål (eks. betong/tegl)
Direkte til annen gjenvinning
Godkjent avfallsmottak
1.1. Fraksjon sortert ordinært avfall (liste GeoNorge)
1.1.1. Mengde levert til type mottak 1, jf. nedtrekksliste (tonn)
1.1.1.1. Leveringssted type mottak 1, jf. nedtrekksliste (tekstfelt alternativt nedtrekksliste)
1.1.2. Mengde levert til type mottak 2, jf. nedtrekksliste (tonn)
1.1.2.1. Leveringssted type mottak 2, jf. nedtrekksliste (tekstfelt alternativt nedtrekksliste)
1.2. Sum faktisk mengde sortert ordinært avfall (tonn)
Farlig avfall
2.1. Fraksjon farlig avfall (liste GeoNorge)
2.1.1. Mengde levert til godkjent mottak (tonn)
2.1.1.1. Leveringssted godkjent mottak (tekstfelt alternativt nedtrekksliste)
2.2. Sum faktisk mengde farlig avfall (tonn)
Blandet avfall
3.1. Mengde levert til godkjent mottak (tonn)
3.1.1. Leveringssted godkjent mottak (tekstfelt alternativt nedtrekksliste)
Sorteringsgrad
4.1. Samlet mengde avfall totalt (1.2. + 2.2. + 3.1.) (tonn)
4.2. (1.2. + 2.2.) / (4.1.) * 100 (%)
Avfallsmengde per m
2 bruksareal (BRA)
5.1. Antall kvadratmeter BRA tiltaket omfatter (m2)
5.2. (4.1.) / (BRA) (tonn/m2)
Gjenstående avfall
(fritekstfelt)
Versjonsnummer
(tekst)
ProsjektID
(tall/tekst?)
Vi har behov for å etablere en unik nasjonal ID for hvert byggeprosjekt som kan være nøkkelen for innrapportering av levert avfall fra ulike mottak til en sentral HUB. Denne vil også være viktig for SSB for å identifisere hvilke prosjekt de har fått data fra.
2.5.4. Datafelt vi har i andre søknadstyper i FtB
I tillegg til de nye datafeltene vi har notert over, kan vi gjenbruke noen av datafeltene vi bruker i andre søknadstyper i FtB.
Eiendom/byggested:
Ansvarlig søker
Vedlegg K gjelder dokumentasjon for innlevert avfall.
Vedleggstypen ligger i GeoNorge:https://register.geonorge.no/kodelister/byggesoknad/vedlegg-og-underskjema/vedlegg/kvittering-for-levert-avfall/7a21733a-526b-4af3-9c87-30f0ca69a37b
BRA for tiltaket
Vi må hente inn BRA for tiltaket. Dette er ikke nødvendigvis det samme som BRA for bygningen. Det kan hende at tiltaket kun omfatter en del av en bygning. SSB skal ha rapport over antall kg avfall per m2 BRA.
3. Utskrifter
Det skal kun genereres én utskrift, som heter «Sluttrapport med avfallsplan».
Erklæring og underskrift kan ivaretas i Søknad om ferdigattest slik at selve Sluttrapporten med avfallsplan ikke trenger å bli signert separat.
4. Flytskjema
5. Validering
5.1. Eksisterende datafelt
5.1.1. Eiendom/Byggested
For bolken <eiendomByggested> skal det være lik validering som for Søknad om ferdigattest.
5.1.2. Ansvarlig søker
For bolken <ansvarligSoeker> skal det være lik validering som for Søknad om ferdigattest.
5.2. Nye datafelt
5.2.1. Avfallsplan
Fraksjon ordinært avfall (sortert og blandet avfall) (obligatorisk med minst én fraksjon)
Beregnet mengde (obligatorisk – 0 en gyldig verdi)
Sum beregnet mengde ordinært avfall (obligatorisk)
Fraksjon farlig avfall (frivillig)
Beregnet mengde farlig avfall (obligatorisk hvis fraksjon for farlig avfall er valgt)
Sum beregnet mengde farlig avfall (obligatorisk hvis fraksjon for farlig avfall er valgt)
Sorteringsgrad – benevning % (obligatorisk)
5.2.2. Sluttrapport
Fraksjon sortert ordinært avfall (obligatorisk med minst én fraksjon)
Mengde levert til godkjent mottak (obligatorisk for hver fraksjon)
Leveringssted godkjent mottak (obligatorisk for hver fraksjon)
Mengde levert til ombruk (frivillig)
Leveringssted ombruk (obligatorisk hvis fraksjon for ombruk er valgt)
Mengde levert direkte til gjenvinning som ikke skal til avfallsanlegg (frivillig)
Leveringssted gjenvinning (obligatorisk hvis fraksjon for gjenvinning er valgt)
Sum faktisk mengde sortert ordinært avfall (obligatorisk)
Fraksjon farlig avfall (frivillig)
Mengde levert til godkjent mottak for farlig avfall(obligatorisk hvis fraksjon for farlig avfall er valgt)
Leveringssted godkjent mottak farlig avfall (obligatorisk hvis fraksjon for farlig avfall er valgt)
Sum faktisk mengde farlig avfall (obligatorisk hvis fraksjon for farlig avfall er valgt)
Blandet avfall
Mengde levert til godkjent mottak (obligatorisk)
Leveringssted godkjent mottak blandet avfall (obligatorisk)
Sorteringsgrad
Samlet mengde avfall totalt (1.2. + 2.2. + 3.1.) (obligatorisk)
(1.2. + 2.2.) / (4.1.) * 100 (%) (obligatorisk)
Antall kvadratmeter BRA tiltaket omfatter (obligatorisk)
(4.1.) / (BRA) (tonn/m2) (obligatorisk)
Gjenstående avfall (obligatorisk)
Versjonsnummer (obligatorisk)
ProsjektID (tall/tekst?) (obligatorisk)
0 kommentarer