Feb 12, 2024 Artikkelen er åpen for innspill. Basert på innspillene vil vi også publisere informasjon rettet til saksbehandlere på dibk.no.
Bakgrunn
Tiltakstypen for søknader på Fellestjenester BYGG er helt sentral for validering og filtrering av nasjonale sjekkpunkt for byggesak. Artikkelen gir et grunnlag som søknadssystemene kan bruke til å veilede søker om riktig valg av tiltakstype for byggesøknaden. Målet er å forenes om en felles forståelse og bruk av tiltakstyper, og unngå feil i løpet av søknadsprosessen.
Noen ganger vil det likevel være behov for å endre tiltakstype underveis. Se forslag til god dataflyt ved endring av tiltakstyper: Endring av tiltakstype - flyt
Hvordan velge riktig tiltakstype?
Hva er en tiltakstype?
Et tiltak er hva du skal utføre på eiendommen, ofte kalt byggetiltaket. Det består av én eller flere tiltakstyper som beskriver det du skal bygge, rive eller endre på eiendommen din. Vanlige tiltakstyper i en byggesøknad er for eksempel oppføring av et nytt boligbygg eller endring av en fasade.
Det er viktig å velge riktig tiltakstype for søknaden
Tiltakstypen du velger danner grunnlaget for regelsjekk av søknaden før innsending, og for hva kommunen skal se på i saksbehandlingen. Det er viktig at det kommer tydelig frem av søknaden og nabovarselet hva som inngår i tiltaket. Dersom du oppgir feil tiltakstype, kan du bli nødt til å supplere søknaden med riktig tiltakstype, søke om endring av gitt tillatelse, eller sende en ny søknad. Du kan også bli nødt til å sende et nytt nabovarsel.
God praksis for valg av tiltakstyper
Hvilken tiltakstype du skal velge, og om du skal velge mer enn én tiltakstype, avhenger av hva du skal bygge, rive eller endre. Veiledningen under kan hjelpe deg med å velge hvilke tiltakstyper som inngår og ikke i tiltaket ditt, avhengig av hva du skal gjøre.
Når du skal søke om å bygge et nytt bygg eller anlegg, omfatter søknaden alle deler av bygget/anlegget. Alle elementer som tilhører eller henger sammen med bygget, og som vises i situasjonsplanen og tegningene, inngår i søknaden.
Dersom du for eksempel skal bygge et nytt boligbygg, skal du kun velge tiltakstypen «Nytt bygg – Boligformål». Du skal ikke velge tiltakstyper som inngår i bygningen i tillegg, for eksempel «Bygningsteknisk installasjon» eller «Fasade». Hvis du derimot skal bygge eller rive noe som ikke henger sammen med bygningen du skal oppføre, må du legge til disse tiltakstypene. Det kan for eksempel være oppføring av støttemur, ny adkomstvei eller riving av en garasje.
Når du velger en tiltakstype for endring av et bygg, omfatter søknaden alt du trenger for å endre den delen av bygningen du søker om. Dersom du for eksempel skal søke om å oppføre et tilbygg, skal du ikke søke om fasadeendring i tillegg. Dette gjelder med mindre du også skal endre en fasade som ikke blir berørt av tilbygget.
Bygningsteknisk installasjon skal kun velges der det er et eget tiltak, eller der det ikke inngår i hovedtiltaket. Dersom installasjonen er en del av et nytt bygg eller hovedombygging, skal du ikke velge bygningsteknisk installasjon som et eget tiltak. Hvis du derimot søker om tilbygg og den bygningstekniske installasjonen skal betjene mer enn tilbygget, bør du imidlertid velge bygningsteknisk installasjon som et eget tiltak.
Hvis du skal dele opp en boenhet i flere eller slå sammen flere boenheter til én boenhet, skal du søke om endring av boenhet. I tillegg til endring av antall boliger, omfatter tiltakstypen også de fysiske arbeidene som naturlig følger av en sammenslåing eller oppdeling. Det kan være bygging eller riving av brann- og lydvegg, konstruksjonsendringer og nytt ventilasjonsanlegg.
I tillegg kan det utføres ikke-søknadspliktige endringer, for eksempel:
Endringer av innvendige vegger som ikke er bærende
Bygging av nye våtrom som ikke krever bruksendring. Husk likevel at etablering av våtrom i eksisterende bodareal, krever søknad om bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel
Mindre vesentlig fasadeendringer. Det er kommunen som avgjør hva som er mindre vesentlig for ditt hus
Tiltak du må søke om i tillegg hvis det er aktuelt er for eksempel:
Bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel
Fasadeendringer
Tilbygg
Påbygg
Dersom du skal endre bruken av en bygning eller deler av en bygning, kan du søke om bruksendring. Tiltakstypen skal både brukes hvis du vil søke om bruksendring av hele bygningen, som for eksempel endring fra fritidsbolig til boligformål, eller om du skal endre bruken av ett rom i boligen din, fra for eksempel bod til oppholdsrom.
Denne tiltakstypen innebærer ingen fysiske endringer av bygget. Hvis du skal gjøre fysiske endringer av bygningen, må du søke om dette i tillegg.