Søknad om ferdigattest v3

Undersider:

 

Om søknad om ferdigattest

Søknadspliktige tiltak skal avsluttes med ferdigattest, og ferdigattesten markerer avslutningen av byggesaken. Ferdigattest utstedes kun for hele byggesaken samlet. 

Kommunen skal gi ferdigattest innen 3 uker etter at søknaden med nødvendig dokumentasjon er mottatt. Der ferdigattest ikke er utstedt innen fristen, kan byggverket tas i bruk, jf. plan- og bygningsloven § 21-7. 

Kravene til ferdigattest reguleres av Plan- og bygningsloven (pbl) § 21-10, med utfyllende bestemmelser i saksforskriften (SAK) §§ 8-1 og 8-2

Hva skal søknaden inneholde?

Ved søknaden om ferdigattest skal det foreligge nødvendig sluttdokumentasjon som viser at tiltaket er utført i samsvar med tillatelsen og plan- og bygningsregelverket. Kommunen kan utstede ferdigattest også der det foreligger bagatellmessige overtredelser. Det følger av plan- og bygningsloven § 21-10, første ledd. 

Følgende skal sendes med søknaden om ferdigattest: 

  • Erklæring om ferdigstillelse fra tiltakshaver eller ansvarlig søker, jf. pbl. § 21-10 første ledd. 

  • Bekreftelse på at dokumentasjon om forvaltning, drift og vedlikehold av bygget er overlevert byggverkets eier, jf. SAK §§ 8-1 andre ledd og 8-2. 

  • Sluttført og signert gjennomføringsplan, dersom det er krav om ansvarlig foretak. For tiltak som krever uavhengig kontroll, skal gjennomføringsplanen vise at kontrollen er fullført. Se SAK §§ 8-1 og 5-3 femte ledd. 

  • Sluttrapport for bygningsavfall med kvitteringer for levert avfall, der det er krav om avfallsplan eller rapport fra miljøkartlegging. Se også TEK §§ 9-6, 9-7 og 9-9.

Dersom det er foretatt justeringer i forhold til tillatelsen som ikke krever endringssøknad, skal søker senest ved søknad om ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse sende: 

  • oppdatert situasjonsplan og tegninger (“som bygget”-tegninger)

  • dokumentasjon om tiltakets plassering slik den er utført, enten ved innmålte koordinatverdier eller ved inntegning på tidligere godkjent situasjonsplan 

Dette følger av SAK § 8-1 femte ledd. 

Svar på vilkår og oppfølgingspunkt 

Kommunen kan stille vilkår og oppfølgingspunkt til ferdigattest, og disse skal besvares ved bruk av objektet utfallsbesvarelse: utfallBesvarelse - datamodell

Søknadssystemet skal hente strukturerte vilkår og oppfølgingspunkt fra kommunen via API-et for vedtak. Det må også være mulig å skrive inn vilkår/oppfølgingspunkt manuelt dersom søker har fått disse ustrukturert.

Tiltak uten ansvarsrett 

Tiltakshaver kan selv søke om ferdigattest for tiltak som er opplistet i pbl. § 20-4. 

Det er viktig at ansvarligSoeker-feltet står tomt for at validering og utskrift skal bli riktig. Les mer her: Mulighet for å sende inn andregangssøknader uten ansvarlig søker 

Selvbygger 

Ved søknad for selvbygger hvor selvbygger skal ha alt ansvar, krever vi ikke gjennomføringsplan, men Egenerklæring for selvbygger. 

Unntak fra søknad om ferdigattest 

Saksforskriften § 8-1 første ledd gir bestemmelser om hvilke tiltak som ikke skal avsluttes med ferdigattest.

Ferdigattest utstedes heller ikke for tiltak det er søkt om før 1. januar 1998, jf. pbl. § 21-10. For tiltak omsøkt mellom 1.1.1998 og 30.6.2010 er det egne regler i saksforskriften § 8-1, 6. ledd.